Vill du vara med och påverka framtidens Sverige? Knivskarp internationell konkurrens, digitalisering, växthuseffekt, hållbarhet, är exempel på utmaningar som Sverige och svensk industri står inför.

RISE bidrar till lösningar på dessa utmaningar genom att skapa forsknings-, innovations- och utvecklingsprojekt i samverkan med företag, universitet, högskolor och offentlig sektor. Hos RISE kommer du arbeta i en mycket stimulerande miljö med kompetenta och trevliga kollegor som brinner för att göra skillnad. Hos oss på RISE kommer du genom dina insatser bidra till samhällsnytta. Du kommer att ha stor frihet att styra ditt eget arbete och få tillgång till ett stort kontaktnät både i Sverige och internationellt.

Vi söker nu civilingenjörer och provningsingenjörer för att förstärka vår verksamhet i Borås.

Om rollen
Avdelningen arbetar med tillämpad mekanik inom flera olika områden. Vi söker nu nya medarbetare till enheter som främst arbetar med bygg, infrastruktur, utmattning och mekanisk tillförlitlighet. Enheterna har väletablerad verksamhet inom experimentell mekanik, analys och forskning, för såväl kunduppdrag som forskningsprojekt. En stor del av projekten omfattar experimentellt arbete med mekanisk provning i våra laboratorier, där vår största utrustning klarar av mekanisk belastning på upp till 2000 ton. Uppdragen är väldigt varierande i sitt slag, där en gemensam nämnare ofta är mekaniska egenskaper, kontroll av mekanisk funktion, livslängd eller tillförlitlighet. Vi arbetar i princip inom alla branscher och med olika typer av material såsom stål, berg, betong, trä och kompositer. Tjänsterna riktas dels mot uppdrag och projekt som är kopplade till bygg och infrastruktur (material, komponenter och strukturer), dels mot utmattning, inre tryck och generisk mekanik.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter som civilingenjör inom beräkning, eller högskoleingenjör, kan bestå av flera av följande delar:

 • Kunna vår experimentella utrustning, inklusive styr- och mätsystem.
 • Laborativt arbete inklusive planering och utvärdering av försök.
 • Ta hand om laboratoriets utrustningar och ha utrustningsansvar.
 • Designa experimentella prov- och mätuppställningar då standardmetoder ej finns.
 • Arbeta i och leda uppdrag och större projekt.
 • Delta i forskningsprojekt under handledning av forskare.
 • Stödja i arbetet när mer komplicerade och avancerade experiment ska genomföras.
 • Sammanställa och analysera resultat, samt skriva rapporter på utfört arbete.
 • Arbeta strategiskt och systematiskt med kundkontakter och utveckla våra kunderbjudanden.
 • Bedöma arbetsmiljörisker, samt tekniska- och ekonomiska risker.

Beroende på erfarenhet och intresse kan ytterligare uppgifter eller ansvarsområden vara

 • Teknikområdesansvar inom något teknikområde.
 • Delta i eller leda teknikutveckling.
 • Konstruera utrustningar och göra hållfasthetsberäkningar.
 • Delta i standardiseringsarbete.

Till din hjälp på RISE finns en innovationsinfrastruktur bestående av kollegornas kompetens inom i stort sett alla upptänkliga teknikområden, men även andra områden såsom innovation och beteendevetenskap, labb, test- och demomiljöer, samt processer.

Vem är du?
Vi söker dig som är civilingenjör/högskoleingenjör bygg, maskinteknik, teknisk fysik eller motsvarande med en teknisk blick och teknikintresse. Du bör ha en inriktning och intresse mot  eller strukturmekanik och det är ett plus om du har bra kunskaper inom reglerteknik eller mätteknik, du kan vara både nyexaminerad ingenjör eller med några års arbetslivserfarenhet. Stor vikt kommer läggas på dina kunskaper och personliga egenskaper och en stark egen drivkraft att utveckla både dig själv och ditt arbete är ett stort plus. Du har lätt för att kommunicera och samarbeta med andra. Du drivs av en naturlig nyfikenhet och gillar utmaningar.

Tjänsten erbjuder stora möjligheter att utvecklas professionellt och att vara delaktig i utveckling av nya tjänster och metoder både internt och externt. Du skall behärska svenska och engelska och ha en god kommunikativ förmåga, både muntligt och skriftligt.

Välkommen med din ansökan!
Låter detta spännande och du vill veta mer är du välkommen att kontakta enhetschef Bengt-Olof Olsson 010-516 50 04. Vänligen skicka din ansökan snarast och senast 30 mars. Urval och intervjuer kommer att ske löpande. Detta är en tillsvidare tjänst och anställningen är på RISE.

Om avdelningen Tillämpad mekanik
Vi är en avdelning på material och produktion på drygt 50 personer som arbetar till största delen med hållfasthets-, funktions- och livslängdsfrågor i material, konstruktioner och produkter av de flesta slag. Vår bredd gör att vi genomför uppdrag och samarbetar med akademi, myndigheter, näringsliv i ett stort antal branscher för att lösa problem av olika storlek och komplexitet och stärka Sveriges konkurrenskraft genom att bidra med våra kompetenser och kunskapsspridning.

Vid sidan av ren uppdragsverksamhet omfattar verksamheten nationell och internationell forskning och utveckling inom hållfasthetsteknik, material- och beräkningsmekanik, experimentell mekanik och mätteknik, statistik, tillförlitlighetsteknik och osäkerhetskvantifiering på hela skalan från materialnivå till systemnivå. Vi arbetar också med metodutvecklingar, regelverk och underlag för certifiering, standardisering, kvalitetssäkring och utbildning. 

Civilingenjörer, Provningsingenjörer, Bygg, Maskinteknik, Teknisk fysik, RISE, Borås

Ort Borås
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2020/62
Kontakt
 • Bengt-Olof Olsson , 010-516 50 04
Facklig företrädare
 • Linda Ikatti, Unionen, 010-516 51 61
 • Lazaros Tsantaridis, Sveriges Ingenjörer, 010-516 62 21
Sista ansökningsdag 2020-03-30

Zurück zu Stellenangeboten