Om oss
RISE har under snart 50 år bedrivit forskning och utveckling inom biogasproduktion. Området växer i och med ökat intresse för biogas (biometan) som energiform för att driva fordon och olika industriprocesser. Samtidigt börjar kunskapen för kärnprocessen (konventionell rötning till biogas) att mogna vilket gör att vår laborativa verksamhet fokuseras mot mer komplexa rötningsprocesser och även mot andra produkter än metan, exempelvis fettsyror och vätgas. Dessutom utvecklar vi biologisk sulfatreduktion och kombinerar i vissa fall den processen med rötning för att få stabilare processer vid behandling av svåra industriavloppsflöden. Vidare ser vi behov av att utveckla vätgasargumenterade bioprocesser och olika biologiska metaniseringsprocesser vilket gör att vi växer inom området gasfermentering. Vi utvecklar vår fysiska laborativa miljö och bygger egna reaktorer och system för att möta de krav som nya processer ställer. Vår verksamhet är helt inriktad mot mixkulturer och biologiska processer som bygger på naturligt förekommande konsortier av mikroorganismer som vi anpassar för att rikta processerna mot olika mål.

Om rollen
I tjänsten ingår genomgång av vetenskaplig litteratur, planering och genomförande av laborativa studier samt analys och rapportering av resultat för både anaeroba och aeroba biologiska nerbrytningsprocesser. Just metod- och försöksdesign, planering, projektledning och resultatförmedling på ett förståeligt sätt, både i vetenskapliga publikationer och i mer populärvetenskaplig form direkt till kunder är extra viktiga komponenter i den här rollen. Tyngdpunkten ligger på anaeroba rötningsprocesser för biogasproduktion, men vi har även en omfattande verksamhet kring biologisk sulfatreduktion, biologisk nedbrytning av kemiska bekämpningsmedel och bionedbrytning av nya material. Vi utvecklar ständigt vårt verksamhetsområde och använder våra kunskaper om biologiska processer i nya sammanhang hela tiden.

Den person vi nu söker kommer att ha en stor del i att leda den utvecklingen. Även utredningar och viss konsulting direkt mot industrikunder i syfte att optimera biologiska processer kan förekomma. Offert- och ansökningsarbete samt direktkontakt med våra kunder och finansiärer ingår därför som naturliga delar i vardagen. Arbetet sker nästan uteslutande i projektform där du tillsammans med kollegor och kunder formulerar, utför, analyserar och dokumenterar olika forsknings- och utredningsuppgifter. Den laborativa verksamheten kompletteras av att vi inom enheten för Kretsloppsteknik täcker in biogasens hela värdekedja. Det innebär att det finns nära kollegor som jobbar i alla skalor från teori och laborativ tillämpad forskning till fysisk teknikutveckling och design. Byggnation och drift av pilotanläggningar hör till enhetens vardag och vår laborativa verksamhet fungerar då som analysstöd och bollplank för processutvärdering. Många gånger kommer vi hela vägen upp i kommersiell produktionsskala med direkt rådgivning till kommersiella anläggningar genom förstudier, förprojektering, tekniskt upphandlingsstöd och i sällsynta fall även design, konstruktion och driftsättning av produktionsanläggningar som är de första av sitt slag i Sverige. Placeringsort: Uppsala.  

Vem är du?
Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper, och söker dig som är tekniskt drivande, engagerad och har hög förmåga till problemlösning. Du måste ha stor förmåga att praktiskt översätta mikrobiologisk och biokemisk kunskap till metodik och laborativa uppställningar som möjliggör analys av komplexa bioprocesser. Det är väldigt viktigt att du inte är rädd för att prova nya sätt att ta dig an olika problem. Du måste även vara noggrann och strukturerad eftersom du kommer att hantera stora mängder analysdata och försöksresultat där kvalitet, tydlighet, spårbarhet och ibland sekretess är mycket viktigt. Gruppen där du kommer att jobba är idag ett mycket väloljat team där alla delar på ansvar och där hierarkier, roller och titlar är helt underordnat målet att lösa uppgiften. Den gruppdynamiken vill vi behålla så det är viktigt att du känner att du kan bidra till och passa in i ett helt prestigelöst sammanhang.

Vi söker dig som är disputerad forskare inom exempelvis tillämpad mikrobiologi med gedigen erfarenhet av att driva mixkulturbaserade bioprocesser. Gärna relevant erfarenhet som Post-Doc. På grund av den befintliga projektmix som du kommer att arbeta inom är det mycket meriterande om du kan uppvisa demonstrerad arbetslivserfarenhet inom metanproduktion, sulfatrening och vätgasproduktion/omvandling. Förmågan att översätta labbresultat till applikation i större skala, så kallad uppskalning är en viktig egenskap som vi kommer att utvärdera och vi ser därför gärna att du även kan uppvisa förståelse för de kommersiella produktionssystems förutsättningar såsom ekonomiska och praktiska begränsningar. Exempel på relevant arbetslivserfarenhet är forskningsinstitut, universitet och R&D-avdelning inom den privata sektorn, gärna i en kombinerad projektledande och teknikansvarig roll för komplexa projekt där både akademi och industri är involverade. Vi ser gärna att du har en internationell bakgrund, men givet att kommunikation med nationella finansiärer och företag ingår som en essentiell del i rollen är det viktigt att du behärskar Svenska tillräckligt bra för att den kommunikationen skall fungera.

Välkommen med din ansökan!
Om du vill bli en del av vårt team så kan du förvänta dig en mycket bra arbetsplats med trevliga kollegor och ett arbete med stor variation inom ett område som det satsas på inför framtiden. Du kommer att få arbeta med det senaste inom energi- och miljöteknik och känna att du verkligen ligger i utvecklingens framkant. Välkommen att bli vår nya kollega.Välkommen med din ansökan senast 24 oktober 2021. För mer information om tjänsten, kontakta sektionschef Gustav Rogstrand, mobil: 0727-33 11 80.

Våra fackliga representanter är Linda Ikatti, Unionen, 010-516 51 61 och Ulf Nordberg, SACO, 010-516 69 59.

Forskning, disputerad, biogas, bioprocesser, anaerobi, aerobi, laboratorium, uppskalningsförsök, bionedbrytning, RISE, Uppsala

Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast månadslön
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer 2021/456
Kontakt
  • Gustav Rogstrand, +46 72 733 11 80
Facklig företrädare
  • Linda Ikatti, Unionen, 010-516 51 61
Sista ansökningsdag 2021-10-24

Tillbaka till lediga jobb