Vill du bidra till minskad segregation i Sveriges städer, och till att öka förståelsen för hur segregation kan motverkas? Vill du genomföra doktorandstudier i gränslandet mellan akademi och praktik? Vill du arbeta i en omväxlande miljö där du får möjlighet att göra skillnad? Då kanske du är vår nästa medarbetare!

Du kommer att ingå i RISE Stadsutveckling som är en tvärvetenskaplig enhet med erfarna praktiker och forskare som arbetar med frågor som rör hållbar stadsutveckling, till exempel genom sociala analyser, innovationsledning i städer, lärande mellan aktörer samt projektledning av storskaliga utvecklingsprojekt i internationella sammanhang. Våra bakgrunder spänner över fälten samhällsvetenskap, humaniora och ingenjörsvetenskap. Vårt mål är att hjälpa städer och samhällen att ta sig an komplexa hållbarhetsutmaningar och bli bättre på att utnyttja möjligheter från ny teknologi, nya former för organisering och nya ekonomiska modeller. I allt vi gör står människan i centrum. Vi gör detta genom direkta uppdrag från städerna, eller via forskningsfinansiärer.

Om rollen
Vi söker nu en doktorand som kan förstärka vårt arbete med att använda byggnadsspecifik information för att hitta mönster för segregation samt faktorer och insatser som motverkar segregation. På RISE kommer du in i ett sammanhang med en existerande forskargruppering med disputerade forskare samt doktorander. Du erbjuds därigenom en stimulerande och stödjande miljö. Forskargruppens fokus är att med staden som utgångspunkt sammankoppla byggnadsdata med ekonomiska och sociala data och faktorer för att skapa kunskap, samt omvandla den till förslag på åtgärder som kan bidra till att minska segregationen i utsatta områden i våra städer.

Doktorandtjänsten är planerad att pågå från 2023 till 2026. Placeringen är i första hand Göteborg, men även placering i Stockholm eller Lund kan diskuteras. Doktoranden kommer att vara antagen till forskarutbildningen i urbana studier vid institutionen för urbana studier, Malmö Universitet. Projektledare är Mikael Mangold (PhD, Byggnadsbeståndsanalys), och kontaktperson från Malmö Universitet är Helena Bohman (docent, nationalekonomi).

Som doktorand förväntas du även delta aktivt i forsknings- och utbildningsmiljön vid institutionen för urbana studier på Malmö Universitet och i forskningsprogrammet.

Forskarutbildning i urbana studier
Forskarutbildningsämnet Urbana studier kan definieras som det vetenskapliga studiet av urbana områdens form, planering och omvandling samt miljömässiga, ekonomiska och organisatoriska aspekter på urban utveckling. Ämnet placerar sig i ett spänningsfält mellan å ena sidan sociala och kulturella praktiker och å den andra den materiella världen av globala resursflöden, bearbetade landskap, byggnader, infrastrukturer och vardagsföremål. Urbana studier har således stor innehållsmässig bredd och behandlar ett flertal aspekter av urbana förhållanden, något som förutsätter att det är mång- och tvärvetenskapligt och pluralistiskt med avseende på forskningsmetoder. Urbana studier vilar på mång- och tvärvetenskaplig grund med rötter i teknik, naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora.

Vem är du?
Du ska ha avlagt en examen på avancerad nivå eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå. T ex. en master inom kulturgeografi, ekonomisk geografi, statsvetenskap eller sociologi. Du ska även vara bekväm med att arbeta med kvantitativa analyser i stor skala. Med fördel är du van att arbeta i R.

En viktig del i doktorandarbetet är att skriva akademiska artiklar för att beskriva och sprida forskningsresultat. Även deltagande i internationella konferenser kan komma ifråga. Därför behöver du ha utmärkt förmåga att utrycka dig i såväl skrift som tal på engelska. Då forskningsresultaten även efterfrågas av svenska kommunala fastighetsbolag och andra nationella aktörer är det viktigt att även kunna presentera dessa muntligt på svenska, på ett populärvetenskapligt sätt.

Välkommen med din ansökan!
Låter detta intressant och du vill veta mer är du välkommen att kontakta enhetschef Kerstin Rubenson, 010-516 59 24, Kerstin.Rubenson@ri.se. För frågor om forskarutbildningen kontakta Helena Bohman (helena.bohman@mau.se). Sista ansökningsdag är den 14 december 2022. Vi accepterar inte ansökningar via mail.

Våra fackliga företrädare är Lazaros Tsantaridis, SACO, 010 516 62 21 respektive Bertil Svensson, Unionen, 010-516 53 56.

Tillträde 2023-01-01
Löneform Enligt överenskommelse
Ort Göteborg, Lund eller Stockholm
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2022/694
Kontakt
  • Kerstin Rubenson, 010-5165924
Facklig företrädare
  • Lazaros Tsantaridis, SACO, 010-5166221
  • Bertil Svensson, Unionen, 010-5165356
Sista ansökningsdag 2022-12-14

Tillbaka till lediga jobb